×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Tájékoztató - a Gete-hegy és környéke helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításáról szóló 13/2021.(IX.30.) önkormányzati rendeletetről

Tisztelt Tokodaltárói Lakosok!

Tokodaltáró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2021. szeptember 29-ei ülésén elfogadta a Gete-hegy és környéke helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításáról szóló 13/2021.(IX.30.) önkormányzati rendeletet.

A Képviselő-testület lakossági kezdeményezés alapján tűzte napirendre a Gete-hegy védelmét, mert bejelentések érkeztek a terepmotorosok és quadosok által okozott zajhatás, illetve a domboldalt, a természetet károsító motoros tevékenység miatt.

A rendelet célja a Gete-hegy és környéke élővilágának, természeti értékeinek megőrzése, fenntartása, védelme, elsősorban a technikai sportok (terepautózás, terepmotorozás, quadozás) hatásaival, valamint a hulladék illegális elhelyezésével szemben.

A rendelet elfogadása előtt Önkormányzatunk egyeztetett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel és a környező települések polgármestereivel, mert álláspontunk szerint összefogással érhetjük el az elvárt eredményt. A területre vonatkozó Természetvédelmi Kezelési Terv elkészítése után lakossági fórumra invitáltuk az ingatlantulajdonosokat és a település lakosságát. Az elhangzott észrevételekre, kérésekre választ adtunk, illetve az azt követő helyszíni bejáráson születtek végleges, mindenki számára elfogadható megoldások.

Fontos megemlíteni, hogy a terület jelentős része Natura2000 terület, ahol eddig is tiltott volt a motorozás, quadozás. A Gete-hegy és környéke helyi jelentőségű védett természeti területet, annak határait, a 13/2021.(IX.30.) önkormányzati rendelet melléklete tartalmazza. A rendelet megtekinthető a www.tokodaltaro.hu oldalon az Önkormányzat/Rendeletek menüpont alatt vagy személyesen a Polgármesteri Hivatalban.

A helyi rendelet egyik fontos rendelkezése a gépjárművek területre történő behajtásának tiltása, engedélyhez kötése. Motorral, quaddal, de forgalmi rendszámmal rendelkező gépjárművel is tilos behajtani a területre. Kivétel ez alól, ha az ingatlan használója, tulajdonosa mezőgazdasági, erdőgazdálkodási vagy állattartási céllal hajt be a természetvédelmi területre, de külön engedély nélkül kizárólag a földutakat, illetve a birtokukban, használatukban lévő ingatlanokat használhatják.

Felhívom a figyelmet, hogy a rendeletben foglaltak be nem tartása természetvédelmi bírságot von maga után.

A Gete-hegy és környéke helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításáról szóló 13/2021.(IX.30.) önkormányzati rendelet előírásaival, rendelkezéseivel kapcsolatban a Polgármesteri Hivatalban észrevételt tehetnek, kérdést intézhetnek.

Petrik József

polgármester

kep2

Menü

 

Mi a teendő veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset esetén?

kep honlapra

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

 

Energetikai korszerűsítés Tokodaltárón

Részletekért kattintson az alábbi képre

Go to top