×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Mellrák elleni küzdelem Világnapja-2016. október 1.

A világnap célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegség korai felismerésének fontosságára, valamint arra, hogy ennek érdekében mit kell megtenni önmagunk egészségéért. Az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely időben történő felismerés nélkül korai halálozáshoz vezethet. Magyarországon közel 7500 új esetet diagnosztizálnak évente, a daganatos elváltozás pedig több mint 2000 halálesetért felel minden évben. Komárom- Esztergom megye női lakossága körében 2014-ban összesen 256 főnél diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganatos megbetegedést.

Vannak olyan megelőzési tanácsok, amelyeket betartva akadályozhatjuk a káros sejtek térhódítását. Ilyen a visszafogott alkoholfogyasztás, a testsúlykontroll, zsír és kalóriaszegény-, zöldségekben, gyümölcsökben, vitaminokban gazdag étrend. Ezeket azért fontos megemlíteni, mert bizonyított tény, hogy az egészséges életmódot folytató nők még akkor is védettebbek a daganatok kialakulásával szemben, ha családjukban már korábban felütötte fejét a betegség.

Szakmai ajánlások szerint a korai felismerésben nagyon fontos a rendszeresség: az önvizsgálat, az orvosi fizikális vizsgálat és 40 éves kor fölött a mammográfia, még akkor is, ha semmilyen panaszunk nincs. Jó eséllyel megelőzhetjük a komolyabb problémákat, ha rendszeresen részt veszünk a vizsgálaton. A tüneteket okozó tumor-méret eléréséhez ugyanis több évre van szükség. A lappangási időszak elég hosszú ahhoz, hogy a tünet-és panaszmentes személyek rendszeres szűrése esélyt adjon a daganatmegelőző állapotok és a kialakulóban lévő daganat mielőbbi felismerésére. Ráadásul minél korábbi stádiumban ismerik fel az elváltozást, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye.

A szűrés szakmailag elfogadott eszköze a mammográfiás képalkotó vizsgálat: már akkor képes az emlőtumor kimutatására, felismerésére, amikor a szövetelváltozás

tapintással még nem észlelhető, panaszokat nem okoz. A mammográfiás vizsgálat 40 éves kortól, panaszok nélkül is beutalóval kérhető, és évente ismételhető vizsgálat. A népegészségügyi célú, szervezett vizsgálat keretében figyelem felhívó céllal behívó levelet kapnak azok a 45-65 év közötti, tehát a rizikó csoportba tartozó hölgyek, akiknek két éven belül nem volt ilyen vizsgálatuk. Életmódtól függetlenül különösen ajánlott a rendszeres szűrés, ha valakinek a családjában korábban már diagnosztizáltak jó- vagy rosszindulatú daganatot. Ilyenkor legyünk éberek, forduljunk szakorvoshoz és vegyünk részt rendszeresen szűrővizsgálaton. A rendszeres vizsgálat mellett otthon javasolt önvizsgálatot is végezni a menstruációt követő 5-7. napon, menopauza után pedig minden hónap azonos napján. A csomók keresésén túl ilyenkor azt is figyelni kell, hogy az előző időszakban végzett ellenőrzéshez képest változott-e a mellméret, a körvonal, valamint a bimbók elhelyezkedése. A korai felfedezésben tehát kiemelt jelentősége van a rendszeres szakorvosi és szűrővizsgálatnak, valamint a rendszeres önvizsgálatnak, amelyek jelentősen javíthatják a gyógyulási esélyeket.

Figyeljünk egészségünkre! Vegyünk részt a szűrővizsgálatokon!

Amennyiben kérdés merül fel, készséggel állunk az érdeklődők rendelkezésére.

Elérhetőségünk:

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal,

Népegészségügyi Főosztály

Tel: 34/ 512-724

Menü

kedvezmenyezetti infoblokk fekvo magyar rgb page 0001 

 

Vármegyejáró filmsorozat
Tokodaltáró
TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

 

Energetikai korszerűsítés Tokodaltárón

Részletekért kattintson az alábbi képre

Mi a teendő veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset esetén?

kep honlapra

Go to top