×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Hasznos tanácsok az őszi közlekedéshez

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai:

Valamennyi járművezető számára fontos feladat az őszi közúti közlekedésre való felkészülés.
Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, mert az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.

Ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.
Próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a ködös, esős időjárásra.
Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.


A betakarítás kezdetével az utakon több munkagéppel, lassú járművel, valamint állati erővel vontatott járművel találkozhatunk.
A földekről az útra felhajtó munkagépek vezetői sokszor az előírásoktól eltérően nem tisztítják meg a járművük kerekeit a rátapadt sártól, amely az úttestre kerülve balesetveszélyt jelenthet.

Az állati erővel vontatott járművek vezetői többször fényvisszaverő prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után az utakon, ezért célszerű a járművezetőknek lassabban, körültekintőbben közlekedni.

Fokozott veszélyforrás továbbá a járművekről az útra szóródott termény, amelyen az autó könnyen megcsúszhat, ezért fontos a haladási sebesség helyes megválasztása.


Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó

Menü

kedvezmenyezetti infoblokk fekvo magyar rgb page 0001 

 

Vármegyejáró filmsorozat
Tokodaltáró
TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

 

Energetikai korszerűsítés Tokodaltárón

Részletekért kattintson az alábbi képre

Mi a teendő veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset esetén?

kep honlapra

Go to top