×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Víz Világnapja 2017

Földünk legnagyobb kincse a víz!

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá. Hazánk is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés. 2017-ben a Víz Világnapjának kiemelt témája: "„Szennyvizek? Tiszta vizet!” Szükséges megérteni miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet. A földi élet alapja, és így a fenntartható fejlődés kulcsa a víz. Életünk minősége közvetlen összefüggésben van vizeink minőségével: az egészséges ökológiai rendszerek alapja a jó minőségű víz, és ez vezethet az emberi jóllét és egészség fejlődéséhez.Természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll, melynek következtében gyakran pazaroljuk. Környezetünk szennyezésével a felszíni és felszín alatti vizeinket is szennyezzük. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét.

Néhány lakossági víztakarékossági praktika:

 Fogmosás közben zárjuk el a vízcsapot és pohárból öblítsünk.

 Kézmosás alkalmával a szappanozás idejére zárjuk el a csapot.

 Figyeljünk arra, hogy a vízcsap ne csöpögjön, hiszen 75 liter/nap vízmennyiség is elfolyhat így. Javíttassuk meg a csöpögő csaptelepet.

 Mosáskor, mosogatáskor csak teli gépet indítsunk be.

 Fürdés helyett zuhanyozzunk! Ha így teszünk akár> 80 liter vizet is spórolhatunk (egy zuhanyzás alkalmával 20-60 liter, míg a kádban fürdéshez 100-150 liter vizet használunk el).

 Aki teheti locsolási célra gyűjtse az esővizet.

Vizeink minőségének védelme érdekében:

 A tisztító- fertőtlenítőszerekből csak a legszükségesebb mennyiséget használjuk fel.

 Lehetőség szerint környezetbarát tisztítószereket alkalmazzunk.

 A vegyi anyagokat, a különböző olajokat és a gyógyszereket pedig veszélyes hulladékként kezeljük.

Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

ASP pályázat

Országgyűlési választás

Energetikai korszerűsítés Tokodaltárón

Részletekért kattintson az alábbi képre

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

 

Go to top