×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Tokodaltárói Hermina Nőegyesület

Alapítás éve: 2010. év

Székhely: 2532 Tokodaltáró, Jókai Mór utca 34.

Levelezési cím: 2532 Tokodaltáró, Jókai Mór utca 34.

Adószám: 18142983-1-11

A Tokodaltárói Hermina Nőegyesület 2010-ben alakult egyesületté, előző évtizedekben Nő klubként működött a településen közel 50 éven keresztül. A korösszetétel 60-90 év közötti mamákból, nagymamákból és dédnagyikból tevődik össze.

Névadónk jószolgálati tevékenysége:

Hermina Mária Amália anhalti hercegnő (1797december 2. – † Buda1817szeptember 14.), az Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym házból való hercegnő, József nádor második felesége, István nádor édesanyja. Házassága révén osztrák főhercegné, magyar királyi hercegné.

1816-ban a rossz termés nagy éhínséget hozott, ez a Nádornét a Budai Jótékony Nőegylet megalapítására sarkallta. Az intézmény 1817-ben alakult meg, a Nádorné felhívást intézett a magyar nemes asszonyokhoz, melyben kérte, hogy alapítsanak egy állandó jótékonysági egyesületet. A felhívást siker koronázta: 21 000 pengő gyűlt össze a jótékony célra, valamint Pesten és Budán egy-egy nőegyletet alapítottak/ Jóltévő Asszonyi Egyesület/. A jótékonysági egyesületek megalapításával kezdődőt Magyarországon a szociális munka történetének első fejezete, ugyanis az egyesületekben, ha még kezdetlegesen is, de szociális munka folyt. Szervezet alapszabályát I. Ferenc osztrák császár és magyar király, József nádor bátyja, 1817. május 15-én erősítette meg, és Herminát tette meg mindkét egyesület védnökévé. Ahogy az éhínség megszűnt, az egylet tagjai újabb, nem csupán egyszeri célokat tűztek ki maguk elé. Amikor Hermina Nádorné 1817-ben meghalt, a védnöki tisztséget később a nádor harmadik felesége, Mária Dorottya főhercegné vállalta el.*

*forrás http://www.esely.org/kiadvanyok/1998_2/aszocialis_munka.pdf

Névadónk választása tudatos volt, a civil foglalkozásom szociális munkás, több éve szociális területen dolgozom.

Az Egyesület működése Tokodaltáró közigazgatási területére terjed ki. Kiadásait tagdíjakból, természetes és jogi személyek adományaiból, valamint a jogszabályok által lehetővé tett másodlagosan folytatott gazdasági tevékenység bevételéből fedezi.

Az Egyesület célja:

  • a nők esélyegyenlőségének, közéleti szerepvállalásának támogatása, erősítése
  • a női érdekérvényesítés helyi szintű kibontakoztatása

Az egyesület a célja alapján a következő tevékenységeket folytathatja:

- szabadidős és hobbitevékenység szervezése

- kulturális rendezvények, konferenciák szervezése

- kulturális pályázatok hirdetése

- karitatív tevékenység végzése

- kapcsolatteremtés más női szervezetekkel és környékbeli kulturális egyesületekkel

Kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, az öregedéssel járó pszichoszomatikus tünetek enyhítésére és azt kísérő változás elfogadására.

Egyesületünk az éves munkaterv alapján működik, tagjaink havonta szerdai napokon találkoznak, a helyi idősek klubjában. Ezeken a napokon beszéljük meg rendezvényekre az esetleges települési eseményekre való felkészülést.

Munkatervünk összeállításához kikérjük a klubtagok javaslatait, figyelembe véve a korosztály sajátságos igényeit, olyan sokrétű színes programokat szervezünk, hogy mindenki találja meg a számára megfelelő szórakozási lehetőséget.

Civil szervezetünk tagjai elsődleges szempontként helyezi előnybe a Nemzeti ünnepeken, megemlékezésen való részvételt, képviselőink jelen vannak az Önkormányzat által szervezett koszorúzásokon, megemlékezésen.

 

Önkormányzati választás 2019

letoltes 3

Energetikai korszerűsítés Tokodaltárón

Részletekért kattintson az alábbi képre

ASP Pályázat

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

 

Go to top